Rezultate razvoja na področju nadgradnje sirotke v okviru projekta LIFE for Acid Whey in LAKTIKA uveljavljamo v okviru nove blagovne znamke Viva la Gaia.
LIFE for Acid Whey
Rezultate razvoja na področju nadgradnje sirotke v okviru projekta LIFE for Acid Whey in LAKTIKA uveljavljamo v okviru nove blagovne znamke Viva la Gaia.
Slovensko Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo (SRIP – Krožno gospodarstvo) je v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj 8. marca 2023 na sejmu MEGRA v Gornji Radgoni podelilo prve slovenske nagrade za invencije na področju krožnega gospodarstva za leto 2022.
Na Simpoziju mlekarskih strokovnjakov v Rovinju (12. - 15. 10.2022) smo predstavili rezultate gojenja kefirnih zrn v kisli (fermentirani) sirotki.
Tokrat smo razvojna projekta s področja sirotke predstavili na konferenci CEFood 2022.
The results of the LIFE for Acid Whey project in the field of preparative and analytical immunoglobulin G chromatography were presented at the 26thInternational Symposium on Separation Sciences & 26th International Symposium for High-Performance Thin-Layer Chromatography.
Zanimiv pregledni članek slovenskih avtoric o laktoferinu, laktoferricinu in njihovih peptidih, o njihovih antimikrobnih aktivnostih in drugih mehanizmih delovanja.
Predstavitve, posterji, zbornik in fotografski material s konference.
14. Okoljsko srečanje Akademije Finance je potekalo pod naslovom Napredni okoljski projekti - dejavnik uspeha in prilagajanja podnebnim spremembam
V okviru promocije novega izdelaka LACTOPRO smo razdelili 300 brezplačnih produktov.
SMEunited je združenje obrtnikov ter malih in srednjih podjetij (MSP) v Evropi s člani iz več kot 30 evropskih držav. SMEunited deluje v njihovem imenu v evropskem socialnem dialogu in v razpravah z institucijami EU. Kot rezultat sodelovanja z EU programom LIFE je SMEunited na spletnem seminarju, ki je potekal 24. marca 2021, predstavil publikacijo "Zelene perspektive v proizvodnji hrane". Cilj publikacije je zagotoviti smernice in navdihniti MSP v živilskem sektorju, kako na preprost način preiti na trajnostni način poslovanja.
Nove rezultate dela na projektu LIFE for Acid Whey smo predstavili na 8. konferenci »Beneficial Microbes«, ki se je odvijala kot virtualni dogodek med 22. in 24. marcem 2021. Namen konference BM2021 je predstavitev novosti na področju pridobivanja in rabe pre- in probiotikov v zdravju ljudi in živali.
Rezultate gojenja laktokokov, mlečnokislinskih bakterij, ki proizvajajo antibiotik nizin v preostanku kisle sirotke, smo predstavili tudi na mednarodni konferenci Federacije evropskih mikrobioloških društev.
Razvojna projekta LIFE for Acid Whey in LAKTIKA o naprednih možnostih izrabe sirotke smo predstavili v okvru letne konference »Hrana, prehrana, zdravje«, ki je letos potekal v sloganu Svetovnega dne hrane 2020 »Gojimo, hranimo, ohranjajmo.
Z veseljem smo se odzvali povabilu in predstavili projekt LIFE for Acid Whey na dogodku "Climate-neutral food and wood: Showcasing best climate practices in agriculture, forestry, food systems and the bioeconomy".
Na virtualnem kongresu, ki se je odvijal med 23. in 25. septembrom 2020, smo predstavili pilotne rezultate proizvodnje nizina v preostanku kisle sirotke po odstranitvi sirotkinih proteinov.
Z veseljem smo se odzvali vabilu razvojnega centra TECOS in predstavili možnosti nadaljne izrabe sirotke, ki jo proučujemo v okviru projekta LIFE for Acid Whey.
Objavili smo rezultate začetnih pilotnih raziskav v okviru projekta LIFE for Acid Whey s področja karakterizacije laktoferina - sirotkinega proteina, izoliranega iz kisle sirotke.
Sodelovanje na dogodku ob 30. obletnici podjetja BIA d.o.o.
Projekt smo predstavili na razstavi HRANA PRIHODNOSTI
Prenos projektnih vsebin v izobraževalni proces
Konferenca TBMCE 2019 je bila namenjena predstavitvam konceptov, tehnologij in metodologij krožnega gospodarstva, ki prispevajo k prehodu poslovnih subjektov in družbe kot celote k odgovornejšemu krožnemu upravljanju virov.
Rezultate projekta LIFE for Acid Whey smo predstavili na 11. NIZO Dairy Conference, ki se je odvijala med 8. in 11. oktobrom 2019 v Pependalu na Nizozemskem. Naše rezultate smo predstavili v sklopu najnovejših znanstvenih spoznanja o funkcionalnosti beljakovin v mleku in sirotki.
Kakovost laktoferina, ki smo ga kupili in testirali v okviru ponudbe največjih internetnih trgovin, se je izkazala kot neustrezna.
Na Inštitutu za mlekarstvo in probiotike so testirail protimikrobno aktivnost večih vzorcev laktoferina proizvedenih v Arhelu in aktivnost primerjali s tremi komercialnimi produkti na trgu.
V mesecu maju 2019 smo se udelećili sejma Vitafoods Europe v Ženevi, kjer smo se seznanili z novostmi na področju prehranskih dopolnil, nutracevtikov, novih tehnoloških postopkov in formulacij. Posebej so nas zanimali produkti s področja sirotkinih proteinov in probiotikov. Njihova uporaba v zadnjem času narašča. Postajajo pomembna komponenta športne prehrane, obogatenih in hipoalergenih mlečnih formul za dojenčke, dietetične prehrane za starejšo populacijo in med drugim tudi naravna sredstva za zaščito pred razvojem diabetesa tipa 2, lajšanje težav z nespečnostjo, krepitev imunosti.
Na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo
Univerze v Mariboru smo izvedli prve teste mikrofiltracije na filtracijskem
sitemu, ki smo ga skonstruirali in izdelali na Arhelu.
V okviru projekta smo dosegli pomemben mejnik!
Vzpostavli smo demonstracijsko napravo.
Na simpoziju smo vsebino projekta LIFE for Acid whey predstavili s predavanjem Iskanje novih načinov rabe sirotke – stranskega produkta predelave mleka.
Dvaintrideset predstavitev na dogodku 6. decembra 2018 v Velenju je zajemale široko paleto znanstvenih in strokovnih (spo)znanj s področja varstva okolja, varstva narave, okoljskih tehnologij in trajnostnega razvoja, ki se združujejo v interdisciplinarnih študijskih programih visoke šole. Ob simpoziju je izšel tudi Zbornik prispevkov.
Dogodek je bil organiziran v okviru projekta LIFE krepitev zmogljivosti. Z veseljem smo delili naše izkušnje z vsemi, ki jih zanima ta evropski finančni mehanizem LIFE.
http://www.bc-naklo.si/raziskovalna-dejavnost/konferenca-vivus/arhiv-konferenc-archive-of-conferences/konferenca-vivus-2018-conference-vivus-2018/Na konferenci smo predstavili prve rezultate z dvema prispevkoma.
Simpozij v organizaciji Hrvaške mlekarske zadruge bo potekal v Lovranu med 7 in 10 novembrom, 2018.
Predstavitev postopka ekstrakcije laktoferina iz kisle sirotke in njegove protimikrobne aktivnosti.
Pogoj je zaključen doktorat s področja kemije, biokemije, živilstva, biotehnologije ali sorodnih smeri.
Ministrstvo za okolje in prostor jev okviru projekta LIFE Krepitev zmogljivosti organiziralo mednarodno LIFE konferenco za mreženje z naslovom “LIFE kmetovanje – okoljsko vzdržno kmetijstvo”.
Mednarodna konferenca jepotekala v dveh sklopih.
9. maja 2018 je potekal dogodek za mreženje v Kongresnem centru Brdo, na Brdu pri Kranju, kjer smo bili prisotni tudi z našim projekto LIFE for Acid Whey
Ekipa projekta LIFE Krepitev zmogljivosti Ministrstva za okolje in prostor je v reviji EOL predstavila podprte projekte LIFE s področja krožnega gospodarstva.
V okviru projekta LIFE for Acid Whey smo obiskali sejma ANUGA FoodTec v Kölnu nemčija.
Seznanili smo se s sodobnimi tehnologijami in opremo za filtracijo, ločevanje in sušenje mleka in sirotke.
Mreženje z obstoječimi in zaključenimi projekti sorodnih vsebin je pomembna aktivnost projekta LIFE for Acid Whey.
V Arhelu smo zelo ponosni na odlične rezultate aktivnosti laktoferina, ki ga pridobivamo iz sirotke v okviru projekta LIFE for Acid Whey. V primerjali analizi z drugimi na trgu dostopnimi laktoferini in standardom, dosega naš laktoferin najvišjo kapaciteto za vezavo železa, oziroma zelo nizko nasičenost z železom.
Po koagulaciji kazeina in albumina iz mleka v standardnih postopkih izdelave skute, ostaja sirotka, v kateri je še vedno zastopana manjša količina tako imenovanih sirotkinih proteinov. Mnogi med njimi, kot na primer laktoferin, so pomembne fiziološko aktivne učinkovine. Z uporabo monolitnih kromatografskih kolon smo v projektu LIFE for Acid Whey že dosegli lepe rezultate sekvenčne separacije posameznih skupin sirotkinih proteinov in visoke čistosti in učinkovitosti ekstrakcije laktoferina.
Z zadovoljstvom smo lahko 30. novembra 2017 predstavili rezultate, ki smo jih dosegli v prvih petih mesecih trajanja projekta. Poleg različnih pripravljalnih študij, smo optimizirali metodo ekstrakcije laktoferina iz kisle sirotke in pridobili prve vzorce produkta visoke čistosti in aktivnosti.
Udeležili smo se uradne mednarodne konference o laktoferinu v Rimu, ki je zaradi aktualnosti teme trajala kar šest dni. Na konferenci so bila predstavljena najnovejša dognanja s področja karakterizacije in kontrole kvalitete laktoferina, novih spoznanj s področja funkcije laktoferina v organizmu, njegovih novih načinov rabe z namenom varovanja in izboljšanja zdravja ter načinov pridobivanja.
LIFE Slovenija predstavlja nabor slovenskih LIFE projektov
V Bruslju smo v družbi potrjenih projektov LIFE iz leta 2016 spoznavali pomen programa LIFE, pravila vodenja projektov in se predstavili s svojim projektom tudi skupini potencialnih investitorjev. Dogodek je bil odlična priložnost za vzpostavitev prvih kontaktov s predstavniki projektov s sorodno vsebino.
V oktobru 2017 se bomo v Bruslju udeležili kick-off sestanka vseh novo odobrenih projektov LIFE16. Naš projekt, ki ima po izboru Evropske komisije velik »close-to market« potencial, bomo v okviru posebnega dogodka predstavili tudi investitorjem iz sektorja čistih tehnologij.
V prilogi smo predstavili kratko predstavitev ciljev in vsebine projekta.
Projekt LIFe for Acid Whey v databazi projektov programa Evropske Komisije LIFE
S 1. julijem 2017 smo uradno pričeli s projektom Ponovna uporaba odpadne kisle sirotke za ekstrakcijo bioaktivnih proteinov z visoko dodano vrednostjo: »LIFE for Acid Whey«. Projekt sofinancira Evropska komisija v okviru programa LIFE.