LIFE for Acid Whey
Z naraščajočo proizvodnjo mleka in tradicionalnih proizvodov iz mleka se veča tudi konkurenca na trgu mlečnih proizvodov. Za večjo konkurenčnost mlekarn so zato nujna stalna vlaganja v posodobitev proizvodnje, s ciljem ponudbe novih proizvodov in optimizacije stroškov na področju čiščenja odpadnih voda in porabe energije.
Odpadna sirotka ponuja na tem področju velik potencial, saj predstavlja pomemben vir zelo iskanih beljakovin na trgu prehranskih dopolnil, substrat za vzgojo mlekarskih starterskih kultur, kot tudi potencialni vir pridobivanja obnovljive energije, itd.
Poleg skupnih suhih sirotkinih proteinov kot dodatkov prehrani za povečanje beljakovinske vrednosti, se v zadnjem času izpostavlja vedno večji pomen posameznih sirotkinih proteinov. Mednje spadajo beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, imunoglobulini, goveji serumski albumin, glikomakropeptid, laktoperoksidaza in laktoferin. Pomen slednjih je še toliko večji, zaradi njihove regulatorne in fiziološke aktivnosti v telesu.
V luči aktualnih ciljev EU po vzpostavitvi krožnega gospodarstva in čistih tehnologij, bomo v projektu LIFE for Acid Whey demonstrirali več inovativnih pristopov nadaljnje obdelave sirotke. Glavni poudarek bo na optimizaciji in demonstraciji postopka separacije posameznih beljakovin iz sirotke (npr. laktoferina, laktoperoksidaze, imunoglobulinov) z uporabo monolitne kromatografije. V pilotnih poskusih in v sodelovanju z zunanjimi partnerji bomo testirali preostale možnosti koristne izrabe kisle sirotke kot je proizvodnja mlekarskih starterskih kultur, pridobivanje vitaminov, separacija preostale laktoze, laktata in sirotkinih beljakovin ter pridobivanje energije.
Po koncu štiri-letnega projekta LIFE for Acid Whey pričakujemo naslednje rezultate:
1. Pripravljalne aktivnosti
Mreženje
Ena od aktivnosti, ki ji bomo posvečali pozornost v okviru projekta LIFE for Acid Whey, je tudi mreženje s potekajočimi in zaključenimi LIFE projekti. V nadaljevanju predstavljamo ključne informacije projektov LIFE, kot tudi drugih projektov sofinanciranih iz evropskih sredstev, ki se tematsko navezujejo z našim razvojnim področjem in tehnologijo.
Nadejamo se izmenjav informacij kot tudi novih raziskovalnih in razvojnih pobud, ki lahko nastanejo s povezovanjem. K sodelovanju in skupni predstavitvi vabimo tudi druge organizacije in njihove projekte.
Pregled LIFE projektov s področja novih načinov obdelave in predelave sirotke, separacije posameznih komponent iz stranskih tokov mlekarske industrije in drugih sektorjev živilskopredelovalne industrije ter njihovo nadgradnjo v izdelke z višjo dodano vrednostjo:
Reduction of CO2 emissions by the PHB use obtained from whey: demonstration in dairy products packaging.
(production of biodegradable food packaging
material polyhydroxybutyrate (PHB) by microbial fermentation of cheese whey)
LIFE 13 ENV/ES/000608
Full use of the whey produced by the dairy industry.
(formulation of an Action Plan and demonstration of an innovative methodology for the recovery of whey and its transformation into new food products, animal feed and biogas)
LIFE11 ENV/ES/000639
Protein recovery and recycling from animal-byproducts processes.
(recovery of valuable protein fractions, like
gelatine and/or collagen from waste produced during the rendering process by application of novel technologies like isoelectric precipitation,
microfiltration and electrocoagulation)
LIFE16 ENV/ES/000467
No water! - A dairy industry which is self-supporting in water.
The objective of the project was to achieve
water self-sufficiency and decrease the amount
of wastewater by 50%.
LIFE03 ENV/NL/000488
Pregled LIFE projektov s področja razvoja in izvajanja analiz življenjskega kroga (LCA) za zmanjševanje okoljskega odtisa in implementacije principov krožnega gospodarstva v mlekarski industriji:
Improving the supply chain efficiency of Eropean hard and semi-hard PDO cheeses and reduce its product environmental footprint by designing Environmental decision support system. LIFE16 ENV/IT/000225
Promoting the implementation of product environmental footprint methodology in the European dairy sector
LIFE 16 ENV/ES/000173
Demonstrative model of circular economy process in a high-quality dairy industry.
LIFE15 ENV/IT/000585
Pregled EU FP7 in H2020 projektov s področja novih načinov obdelave in predelave sirotke, separacije posameznih kmponent iz stranskih tokov mlekarske industrije in drugih sektorjev živilskopredelovalne industrije ter njihove nadgradnje v izdelke z višjo dodano vrednostjo
Electrochemical water treatment system in the
dairy industry with hydrogen recovery and electricity production.
FP7 Project
Valorising waste whey into high-value products
(utulisation of whey for microbial fermentation to produce vitamin B12)
EC H2020 SMEINST project
Enhanced protein fractionation from protein sources for their use in special food applications
EC FP7 project
Whey protein-coated plastic films to replace expensive polymers and increase recyclability
EC FP7 Project